De siste 20 årene har jeg kjøpt rundt 20 PCer, uten å kaste noen. Det var på tide å lempe de eldste likene over på resirkuleringsrampa til den lokale lefdalbutikken her i Sandefjord.
Det er bare å innrømme at jeg har 16 PCer her på kontoret. Jeg plukket ut åtte av disse som skulle kastes:

Bildet over: De åtte utvalgte.
Den eldste PCen er en 486 av merket "EverCom" og ble kjøpt for en latterlig sum i 1994: I utgangspunktet kostet denne PCen 40.000 kroner. Jeg oppgraderte imidlertid minnet fra 16 MB til 64 MB. Denne minneoppgraderingen betalte jeg 24.000 kroner for. Da kunne jeg til gjengjeld jobbe med store grafiske filer i Adobe Illustrator 4 for Windows.
Jeg kostet også på meg et Gravis Ultrasound lydkort og en 2x CD-ROM-leser. Tror du jeg følte meg som selveste "fremtidsmannen" når jeg kunne spille CD-plater på PCen? Ya betcha! Lydkortet og CD-ROM-leseren kjøpte jeg hos Datakjelleren i Kristiansand (under Wintersborg i Markens) for 6.000 kroner.
Som skjerm kjøpte jeg en 21" Trinitron EIZO-skjerm til rundt 25.000 kroner.
Bildet under avslører også at PCen har en intern tapestreamer som heller ikke var gratis på den tiden. Men backup må man jo ha!
Altså en PC til nærmere 100.000 kroner. Er det rart jeg har hatt problemer med å kvitte meg med denne?

Bildet over: EverCom 486 med intern tapestasjon.
Siden dette er den eldste PCen jeg kaster idag, må jeg skrive litt til om denne, av sentimentale grunner:
EverCom 486-PCen hadde et fantastisk skjermkort som absolutt matchet den 21" store 25.000-kroners EIZO-monitoren: Et Viper Diamond 9000-kort var i 1994 det kvasseste som kunne kjøpes for penger. Et skjermkort til 6.000 kroner som sammen med en flat (ikke buet) trinitron-skjerm ga et fantastisk bilde.

Bildet over: Diamond Viper 9000. Hvis du tror du ser støv, så er det støv.
En heftig vifte over selve Intel 80486-prosessoren har den også:

Bildet over: Intel 80486-prosessor med vifte og masse støv.
Fra 1991 var PCer blitt mainstream på de fleste kontorer. Heime-PCer var fortsatt for spesielt interesserte. Imidlertid var det ikke alminnelig å koble PCene sammen i nettverk enda. Som du ser på bildet under, så har denne PCen nettverkskort, men kun Coax. Ethernet fantes ikke på denne tiden. Og ønsket man at PCen ble levert med nettverkskort, måtte dette spesifiseres ved bestilling.

Bildet over: Nettverkskort med coax-utgang. Ingen ethernet-plugg i 1994!
Men hvordan kan man mislike denne maskinen? Den har til og med Turbo-knapp, jo:

Bildet over: "Activating Turbomode" (fremføres med en futuristisk robotstemme)
Hva så med programvaren? Denne PCen kjører Windows 3.11. Når jeg forsøker å boote PCen, får jeg melding om at den ikke kan boote fra harddisken

Bildet over: Kan ikke boote.
Så hva gjør man egentlig i en slik situasjon? Demonterer harddisken og setter den inn som sekundær harddisk i en annen PC? Booter med den 3,5" systemdisken jeg ikke lenger har? Sender den til IBAS? Eller bare kaster?
Jeg velger det enkleste: Jeg kaster PCen uten å forske noe videre på dette.
Neste PC ut er en PC fra 1996 med Windows NT Workstation som operativsystem. Denne fungerer faktisk! Ved booting får jeg et greit og oversiktlig valg mellom VGA mode (480x640) og 800x600:

Bildet over: Kanskje ikke helt selvforklarende skjermbilde, men greit å kunne velge.
Deretter braker Windows NT laus:

Bildet over: Microsoft Windows NT Workstation 4.0 med Microsoft Internet Explorer
Neste PC ut er den første serveren jeg kjøpte: Med server-operativsystem (Windows 2000 server), RAID med speiling (to harddisker som inneholder nøyaktig det samme), stor strømforsyning og tapestreamer. Denne er kjøpt på Tech Computing i Sinsenveien i Oslo rundt 2001.
Jeg kobler denne opp:


Bildene over: Tech server med RAID.
Og her får vi en flott demonstrasjon av hva speiling kan gjøre for deg: Når vi slår på dette vidunderet av en maskin, får vi en liten beskjed om at én av harddiskene dessverre har sluttet å virke. Et par tastetrykk, og så fortsetter maskinen som om ingenting hadde skjedd.

Bildet over: Critical message om at harddisk #1 er defekt. Men hva gjør vel det så lenge man har én til? Med nøyaktig samme data på.
Neste PC er også basert på Windows 2000, faktisk! Dette er Windows 2000 Professional:

Bildet over: Windows 2000 Professional
Det første denne PCen vil ha meg til å gjøre er å oppgradere systemet:

Bilde over: Skal jeg gidde å oppgradere windows på en maskin jeg skal kaste om fem minutter?
Det ender faktisk med at jeg beholder denne maskinen. Og så leverer jeg de andre sju til resirkulering. Sånn er det å være sentimental. Men nå har jeg mye bedre plass på kontoret, og mine gjenværende ni PCer er i daglig bruk.
Recent Comments